Editura Univers, București 2007, Traducere de Florin Șlapac

William Trevor este cunoscut în lumea literară mai ales prin intermediul povestirilor sale; cu toate acestea, romanele scrise de Trevor au ajuns pe lista scurtă de nominalizați la Booker Award – cum e cazul romanului Citindu-l pe Turgheniev. Pe lângă povestiri, romane, piese de teatru, cărți de critică literară, povești pentru copii, Trevor a fost pasionat și de sculptură, pe durata șederii sale în Irlanda, expunând adeseori, iar desele sale expoziții londoneze demonstrează că sculptura nu a fost doar un moft.

Tânăra Mary Louise Dallon se căsătorește, în urma unui scurt “preludiu”, cu mult mai bătrânul Elmer Quarry, posesorul unei prăvălii (și al bunăstării ce vine odată cu ea) și a două surori cu suflete acre și îmbătrânite. Căsătoria, sinonimă la început cu eliberarea din casa părintească și existența într-un altfel de spațiu – cel al orașului – se dovedește a fi plină de impotențe, fotografii ce ar fi trebuit să fie developate în culori seducătoare dar ale căror tonuri s-au dovedit a fi non-culori. Timpul se adună, cearșafurile rămân imaculate, iar Robert – cel pentru care viața nu se contabilizează în bancnotele ce stau stivuite în casa de marcat la sfârșitul zilei, ci în lecturi ale clasicilor ruși, începe să-i deseneze tinerei Mary Louise o poveste de iubire. Adulterul, și el neconsumat datorită morții premature a lui Robert, zgârie ventriculul stâng și atriul drept, precum și circumvoluțiunile materiei cenușii. Rezultă izolarea și retragerea dintr-o lume puternic ancorată în rutină și cotidian, într-un univers confortabil în care fiecare element constituent (corpuri de mobilă, tablouri, ceasuri de perete, cărți) e parte a poveștii de iubire sucombată înainte de vreme. Cotidianul nu are cum să pătrundă într-o lume dincolo de el, iar agenții săi – surorile cu suflete acre și îmbătrânite - reușesc depunerea elementului conturbator – tânăra Mary Louise – într-un azil.

Romanul e construit pe două niveluri temporale: unul al timpului prezent, al celor treizeci de ani scurși de la “depunerea” în azil și unul al timpului în care s-au produs efectele alienării. Mixajul temporal adaugă o notă în plus organismului viu: romanul.
Sursă foto: click


Leave a Reply